Mindent, mindent, mindent a Magyarságért!

Polgárdy Géza Blogja

Polgárdy Géza Blogja

Dr. Polgárdy Géza: Friedrich Merz a CDU elnöke, immár pártja új frakcióvezetője is

2022. február 18. - Polgárdy Géza

Még idén januárban, Friedrich Merz pártelnökké választása után jelentette be Ralph Brinkhaus, a Kereszténydemokrata Unio  (CDU) eddigi parlamenti frakcióvezetője, hogy nem indul újra a parlamenti csoport vezetéséért. Aztán most, február 15-én, kedden, Berlinben a testvérpártok, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió  (CSU)közös frakcióvezetőjének nagy többséggel ugyancsak Friedrich Merz-et választották meg. A voksolást nagy többséggel nyerte meg Merz, hiszen a leadott 186 szavazatból 162-t kapott, ami a voksok 87,1 százalékát jelenti.

Merz 2000 és 2002 között egyszer már vezette pártja parlamenti csoportját, ám akkor Angela Merkel kancellár egy lehetséges riválist látott benne, és sikeresen a háttérbe szorította. Viszont most, hogy Merkel visszavonult, megnyílt Merz előtt a lehetőség, hogy ismét az előtérbe kerüljön. Mégpedig kettős szerepben: a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztségeket egy kézben összpontosítva. mintegy az ellenzék vezéreként léphet majd fel.

Merz szereplése elé nagy várakozással tekintünk mi magyar nemzeti konzervatívok is. Többek között azért, mert a német pártvezető korunk leprájának, a migrációnak a visszaszorítása terén eddig sem rejtette véka alá kritikus véleményét. S ez jelentősen eltért az Angela Merkel nevével fémjelzett, erősen balra húzó és megengedő irányvonaltól. Most pedig, hogy az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette új kormány Németországot b e v á n d o r l ó országnak minősítette, megfigyelők szerint éles harc várható a kormány és a CDU új vezetése között úgy a migránskérdésben, mint több más, egyéb kérdésben is. Mert a CDU új vezetője erősen kon- zervatív beállítottságú. Ám ezt tudva is kijelenthetjük, hogy Merz az AfD-vel, az Alternatíva Németországnak nevű, markánsan jobboldali, többek  véleménye szerint szélső jobboldalinak kikiáltott párttal (akik ugyancsak migráns beözönlés ellenesek) történő mindenféle együtt- működést eleve kizárt.

A szerző nyugd. jogász, közgazdász, szociológus, ám aktív közíró

Forrás: Polgárdy Géza Blogja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgardygeza.blog.hu/api/trackback/id/tr7017626690
süti beállítások módosítása